This post is also available in: Português Français

About     |     Venue     |     Schedule     |     Teachers     |     Prices     |     Info

About      |      Venue      |      Schedule      |      Teachers      |      Prices      |      Info

About the Event

In 2019, Cilene Lammertyn realized her dream, innovated and with great public acceptance, held the 1st Madeira Yoga Festival; a meeting that brought together a select group of specialists in the field, coming from different countries, dedicated to an intense program of experiences in a stunning Yoga setting.There were 4 days of Yoga classes for all people, beginners, advanced professionals and also children taught by 20 Madeiran, Brazilian and Swedish teachers bringing techniques from different Yoga methods, including Ashtanga, Sattya, Integral, Kundalini, Resonance, Vinyasa and Air Yoga.

The program for 2020 will be even more special, the Festival will have a versatile and attractive agenda. Including activities and attractions for all ages. 20 Yoga professionals including Yoga dos Bichos (activity aimed at children), in addition to 3 outdoor stages overlooking the Atlantic, with regional and international music. 
Mudras, Thai Chi, handicrafts, biking, Surf / Bodyboard classes, paragliding, workshops, walks and healthy eating are also part of the program. In this edition, brightening up the event, the Brazilian Lilian Aboim, a yoga teacher for 35 years, 22 as a yoga therapist and co-founder of the Enchanted Mountain Yoga Center, will be at the festival with classes and workshops alongside 20 international teachers. We are also pleasure to bring it up one of the most powerful professional in this area coming from Uruguay, Nazareno Grisolia. Grisolia is an experienced Vinyasa Flow teacher and movement enthusiast. Since 2012 he’s been teaching full-time around the world in some of the worlds most renowned yoga studios in Bali, Sri Lanka, Sweden and Portugal.

Highlight for the workshops on body expression and breathing techniques by Renato Oliveira, who is a vocalist, Didgeridoo practitioner since 1997, founder of Label Nature Groove Records in 2009 and of the band Olive Tree Dance. Renato brings a special show on one of the stages of the II Madeira Yoga Festival. The festival brings another special participation: the presence of French Chef Yves Gautier. In this second edition Chef Yves promises to prepare new and tasty 100% BIO recipes.

About Madeira

Madeira is a Portuguese island in the Atlantic with dramatic landscape and mild climate all over the year. How to get there?

The island has a magnificent Airport, receiving several charters and low-cost flights, from several European cities regularly. We collected flight information and arrival conditions for arrivals from all over the world for you in our Blog.

Porto da Cruz  is a village set on the northern coast of Madeira, 15 km (20 minutes’ drive) from the international airport and 35 km (45 minutes’ drive) from Funchal, Madeira’s capital. If you need a lift from or to Machico/Funchal, let us know by e-mail, phone or facebook and we will try to arrange a taxi or connect you with somebody who does the same way.

Once arrived in Porto da Cruz, sign boards will guide you through the Yoga Festival.

The Venue Locations

The Mountain

On the promenade in Porto da Cruz you’ll find Madeira’s last operational traditional sugarcane factory, Engenhos do Norte, with its 27m high tower. Right behind the factory, a 5-minute walk takes you to the top of the small mountain, exclusively prepared for the Yoga Festival.

The Beach

A second outdoor open space with ocean views is located just in front of the the beach Praia da Alagoa. This space will also host the concerts, non-yoga related workshops, activities, and a marketplace with books, various goods and food stalls.

The Small House

This small house and courtyard at Prace do Engenho Velho will host the Air Yoga classes as well as some workshops and the kids classes.

The Communal Gym

In case of unfavorable weather conditions, the yoga sessions scheduled on the Mountain will be relocated to the nearby communal gym.

The Gym at Polisportivo de Porto da Cruz

In case of unfavorable weather conditions, the yoga sessions schedule at the Church will be relocated to the gym in the communal sports center.

Festival Lineup & Schedule

Festival Lineup & Schedule

Day 1: 18 June, 2020

Civic Center

CENTROCIVICO

Beach

png waves black

Small House

house

Experience

icon

15:00

Opening Ceremony - Emile Mangoni

Praia da Alagoa

16:00   |   60 Minutes

Nazareno Grisolia

Vinyasa Flow

17:00   |   90 Minutes

Lilian Aboim

Workshop: Yoga, Body, Mental Wellness & Spirit

19:30 | 60 Minutes

Helder Silva

Bio Dance

Day 2: 19 June, 2020

Civic Center

CENTROCIVICO

Beach

png waves black

Small House

house

Experience

icon

7:00 – 8:30 | 90 Minutes

Cristiano Pestana

                 Ashtanga Yoga 

9:00 – 10:30 | 90 Minutes

Manuel Mendonça e Raquel Lopes

                        Acro Yoga

10:00 – 11:00 | 60 Minutes

Sandra Rodrigues

           Yoga with accessories

8:00 – 9:30 | 90 Minutes

Lilian Aboim

Integrative Yoga

16:00 – 17:00 | 60 Minutes

Marcia Caldinho

Air Yoga Kids

10:00 – 11:00 | 60 minutes

João Guimarães

Pets Yoga

16:00 – 17:00 | 60 minutes

Nazareno Grisolia

                     Vinyasa Flow

14:00 – 15:00 | 60 minutes

Miliza Céh

Yoga for your back

18:00 – 20:30 | 150 Minutes

Renato Oliveira

Workshop: body expression and singing

Day 3: 20 June, 2020

Civic Center

CENTROCIVICO

Beach

png waves black

Small House

house

Experience

icon

7:00 – 8:30 | 90 Minutes

Cristiano Pestana

                 Ashtanga Yoga 

8:30 – 10:00 | 90 minutes

Elio Pires

Sattva Yoga

8:30 – 10:00 | 90 minutes

Lilian Aboim

Integrative Yoga

10:00 – 11:00 | 60 minutos

Miliza Céh

Yoga for your back

14:00 – 14:45   |   45 Minutes

Eli de Deus

10:00 – 11:00 | 60 minutes

João Guimarães

Pets Yoga

14:00 – 15:30 | 90 Minutes

Manuel Mendonça e Raquel Lopes

                        Acro Yoga

16:00 – 18:30 | 150 Minutes

Lilian Aboim

Workshop: Gayatri Yoga

15:00   –  17:00

Tiro com Arco da Madeira

Archery

15:00 – 16:30 | 90 minutes

Marcia Caldinho

                    Air Yoga Kids

14:00 – 15:00 | 60 Minutes

Eli de Deus
Yoga Family

18:00 – 19:00 | 60 Minutes

Antonie & Natureza

                     Puppet Show

Day 4: 21 June, 2020

Civic Center

CENTROCIVICO

Beach

png waves black

Small House

house

Experience

icon

7:00 – 8:30 | 90 Minutes

Cristiano Pestana

                 Ashtanga Yoga 

10:00 – 11:00 | 60 Minutes

Eli de Deus
Yoga Family

10:00 – 11:00 | 60 minutes

João Guimarães

Pets Yoga

15:00 – 16:30 | 90 minutes

Marcia Caldinho

                     Air Yoga Kids

14:00 – 14:45   |   45 Minutes

Prices

Yoga, Tai Chi, Pilates, Workshops

Daily pass without Workshop: €40
Daily Pass + all activities + all Workshops: €180
Workshops (each): €30
Mindful Hiking: €20 / 22 June: €40
SUPYoga: €25

4 Days Yoga & Costa Linda

Make your own Yoga Retreat with 4 Days Pass giving access to all activities of Yoga, Tai Chi, Pilates and Workshops + 3 nights accommodation and breakfast at hotel Costa Linda, in the heart of Porto da Cruz and in front of the Ocean. The rooms are very well maintained, comfortable and offer all modern equipment.

  • Private room             EUR 240 – 370/person/3 nights + 4 days Festival
  • Double room            EUR 200 – 250/person/3 nights + 4 days Festival
  • Junior suite, 3 pers. EUR 210/person/3 nights + 4 days Festival

All rooms with bathroom and breakfast.

Find more information here

4 Days Yoga & Jaca Hostel

Make your Yoga Retreat with 4 Days Pass giving access to all classes of Yoga, Tai Chi, Pilates and Workshops + 3 nights accommodation at Jaca Hostel, Porto da Cruz.

  • 170/pers. Shared room (6 beds), shared wc
  • 185/pers. Shared double room (1 bed), private wc

Find more information here

Yoga Instructors

Cilene Lammertyn

Eli de Deus

Elio Pires

Miliza Ceh

Cristiano Pestana

Nazareno Grisolia

Liliam Aboim

Joana Felizardo

Susana Barros

João Guimarães

Helder Silva

Celia Perestrelo

Sandra Gonçalves

Event General Information

Accommodation

There are several options for accommodation within walking distance or close driving distance to Porto Da Cruz, Madeira. Please read our blog post with more information and a list of accommodation for the Yoga Madeira Festival!

Experiences

During the Yoga Festival, there will be workshops and experiences that include kid’s workshops, hiking, meditation and more. Please read our blog post with more information and costs for the event experiences.

Yoga Styles

Air Yoga

Air Yoga or Aerial Yoga is a type of yoga which uses a hammock or yoga swing to allow students to perform postures that they may not ordinarily be able to attempt on the yoga mat. It combines traditional yoga with moves inspired by pilates, dance and acrobatics.

Ashtanga Yoga

Ashtanga is a fast-paced, intense, flowing style of yoga founded by Pattabhi Jois in the 1960s. The exact same poses are performed in the exact same order. This rigorous style of yoga is physically very demanding because of the constant movement from one pose to the next, so this style of yoga is definitely not for the beginner. In Mysore, India, people gather to practice this form of yoga together at their own pace—if you see Mysore-led Ashtanga, it’s expected you know the series.

Hatha Yoga

Hatha yoga is a generic term that refers to any type of yoga that teaches physical postures. Hatha classes are a classic approach to breathing and exercises and are a great entry point to the practice for beginners.

Integral Yoga

Integral is a hatha style of yoga based on the ideas and principals of Sri Aurobindo who sought to give followers guidelines on how to improve their lives. Integrating mind, body, and spirit, classes also include pranayama, chanting, and meditation.

Kundalini Yoga

In this style it’s all about releasing the kundalini energy in your body said to be trapped, or coiled, in the lower spine. Kundalini classes really work your core and breathing with fast-moving, invigorating postures and breath exercises, with the purpose of freeing energy in the lower body and allowing it to move upwards through all the chakras. These classes are pretty intense and can involve chanting, mantra, and meditation.

Resonance Yoga

With Resonance Yoga, you will use your voice while doing Asana (Yoga postures). You will be singing Mantras, intuitive sounds and vowels, depending on the intention of the Asana. Sound and movement are combined to get a deeper connection with the body, to allow to let go what is not needed anymore and to feel a sensation of release.

Sattva Yoga

The Sattva Yoga practice is an integration of Hatha Yoga, meditation, prānāyāma (Yogic breathing), Kriya (repetitive movements), mantra, freedom movement, and transcendental wisdom.

Vijnana Yoga

Vijnana Yoga is the combination of Sitting (meditation), Pranayama (breathing), Asanas (postures) and Relaxation (integration) in addition to the practice of the Vayus (10 winds) and the Vital principles.

Vinyasa Yoga

Vinyasa was adapted from Ashtanga yoga in the 1980s. In Vinyasa classes, the movement is coordinated with your breath and movement to flow from one pose to another. Vinyasa styles can vary depending on the teacher, and there can be many different types of poses in different sequences.

Yoga Dance

Yoga Dance is a style of yoga that combines fluid movement with music into a yoga practice. Yogis will perform asanas in rhythm with music that can be as simple as the beat of a drum or a chant, or, they can be as complex as full band music or a recording.

Yoga for beginners

The module Introduction to Yoga is specially designed for beginners of all age and horizons to make their first experience with the central methods of yoga, which are physical postures and movement, breathing techniques and meditation.

Yoga for your back

A class with yoga poses that can help address both the symptoms and root causes of back pain. Helps to find flexibility and relieve back pain. Adapted to all age.

For 2020, at the II International Yoga Festival in Madeira, important supporters are already with us

We appreciate the Sponsors of the 1st International Yoga Festival in Madeira 2019

Volunteering & Partnerships

Sponsors, partnerships, and volunteers are most welcome for our activities, particularly if you have experience with kids. Please send us an e-mail and we will reply to you as soon as possible.

This post is also available in: Português Français